Dyrkning af Cosmos.

Cosmos er en af de mest produktive blomster du kan dyrke i din have. De er af den type som blomster mere af at du plukker af dem. En enkelt plante producerer spandevis af smukke florlette blomster som du kan bruge i buketter kun med Cosmos, eller blandet med andre blomster fra dine bede. Cosmos er meget lette at få til at spirer og det gør dem til en god begynder plante.

Forspirring eller Direkte såning?

Du kan starte med at forspirer Cosmos indenfor, ca. 4-6 uger før sidste frostdato, i 2020 var det d. 13 Maj og i 2019 var det d. 19 April, så du kan starte med at forspirer i Marts eller April måned. Men du skal passe på med ikke at starte for tidligt for de små spirer vil hurtigt gro ud af deres potter inden jorden er varmet nok op.

Cosmosfrø kan også drysses direkte i bedet når jorden er varmet op, dette vil være efter Maj måned. Efter ca. 1 uge vil du begynde at se små spirer komme op ad jorden. Beskyt de små spirer fra snegle og andre dyr i den første tid, da de små Cosmos planter er små og sarte i den første tid.

Cosmosplanterne er små og busket, og foretrækker lidt ekstra plads omkring sig til at sprede sine grene ud, så en planteafstand på omkring 30-45 cm. Er at foretrække. Når først Cosmos er etableret på deres grosted, vokser de hurtigt. De vil have godt af at få lidt støtte, enten med en pind, snore eller net.

Hvis du kniber topskuddet af dine Cosmosplanter vil du opleve at de busker sig endnu mere og producerer endnu flere blomster. Dette gøres når planten er mellem 20-30 cm. Høj. Med en skarp saks klipper du ca. 10 cm. Af planten, lige over et bladsæt. Dette bevirker at planten sætter flere grene ved jorden, og at grenene bliver længere.

Hvis du vil have Cosmosblomster hele sommeren og indtil den første frost, kan du så Cosmosfrø af 2 omgange med en måneds mellemrum.

Cosmos Abricot Lemonade

Cosmos Abricot Lemonade

Her på siden kan du se 2 varianter af Cosmos: Den ene hedder Cosmos ”Apricot Lemonade” og er en smuk prisvindende Cosmos. Blomstens blade ligner at de er farvet med vandfarve der starter med at være en sart aprikosfarve med en støvet lavendelfarve der så går over i en smørgul. Det er en meget smuk blomst der vil være egnet til events, eller en smuk buket på bordet til sommerens havefester.

Cosmos bipinnatum Cupcakes Mixed

Cosmos bipinnatum Cupcakes Mixed

Den anden Cosmos her på siden er af varianten der hedder Cosmos “Cupcakes Mixed”. Disse Cosmos har sammenvokset papirstynde kronblade der ligner papiret rundet om Cupcakes. Denne variant hedder Cosmos ”Cupcake Mix” og er en blanding af skønne hvide, Lyserøde og pink nuancer. Denne Cosmos får blomster der er 12 cm. I diameter og bliver mellem 90-120 cm. Høj.

Den individuelle Cosmosblomst har ikke en lang vasetid, mellem 4-6 dage, men hver stilk har flere blomster som åbner sig individuelt over en uges tid.

For at få mest ud af dine Cosmos, kan du plukke dem når blomsterknoppen har farve, men endnu ikke åben. Dette vil forhindre bestøvning af blomsten, der vil forlænge dens holdbarhed i vasen