Successiv såning, hvad er det?

Spred blomstringen ud over hele sæsonen med successiv såning.

Som blomsterbonde, eller bonde generelt, er det vigtigt at få så meget ud af sin jord som muligt. Derfor er det en god idé at tænke i successiv- såning og plantning.

Hvad er successiv såning?

At lave en successiv såning, eller forspiring af frø, betyder at du sår frø fra den samme plante flere gange over en sæson med et interval på f.eks. 2 uger.

Hvis vi tager solsikker som et eksempel, så kan man sætte første hold solsikker til forspiring i midten af April, næste hold solsikker til forspiring i starten af Maj, 3 hold i slutningen af Maj, starten af Juni.

Det der også er interessant ved denne såmetode er at du ikke skal forspire alle frøene fra din frøpakke med det samme, men derimod dele frøene op i mindre portioner, som du så forspirer med det interval som egner sig til den specifikke type blomst eller plante.

Derudover er fordelen også at du ikke står midt i Juli måned med alt for mange planter der blomstre på samme tid, og du når ikke at få plukket, eller nydt de fine blomster inden de er væk igen.

Med successiv såning vil du hele tiden have nogen blomster der er i fuldt flor, nogen der er ved at visne ned, og nogen der snart skal til at blomstre.

Rotationsbede

Successiv plantning kræver dog at man skal plante den samme plante i forskellige bede i haven. Hvis vi tager solsikken som eksempel igen, så vil der på et tidspunkt stå den samme solsikke 3 forskellige steder i haven, eller der vil være et bed der har solsikker i 3 forskellige stadier.

Det er dog bedst at have planter som er ved samme stadie i samme bed. For eksempel vil det være godt at have hurtigspirende og hurtigvoksende planter i samme bed, så de ikke kommer til at udkonkurrere hinanden.

Eller at plante blomster der har nogenlunde samme højde, så den ene ikke tager solen fra den anden, men det vil jeg skrive meget mere om i et andet blogindlæg.

Hvornår kan man ikke bruge successiv såningsmetoden?

Der er nogen blomster der er lang tid om at komme i blomst, men som blomstre smukt til efteråret. Et eksempel er Dahliaer.

Dahliaknoldene skal lægges om foråret efter sidste frostdato. Du kan dog godt lige nå at have et par tidlige tulipanløg i samme bed.

Du lægger tulipanløget i jorden om efteråret efter du har gravet dine Dahliaknolde op, og fjerner løget om foråret når du lægger dine Dahliaknolde.

Men du vil ikke successive plante Dahliaknolde da de helst skal have så lang tid i jorden som muligt for at blomstre inden efteråret kommer.

Successiv såning af vinterhårdføre planter

Det er ikke kun om foråret at man kan forspire frø, det kan man også sagtens gøre i Juli og frem til december. Der findes en del blomstertyper der skal bruge en kuldeperiode for at de spirer.

Hvis en plante er 2-årig betyder det at første år sætter den blade som visner ned om vinteren, og næste år sætter den blomst og dør hen.

Denne proces kan du snyde ved at så om sommeren, plante den ud i bedet om efteråret, gerne 6 uger inden første frostdato og lade den stå hele vinteren, hvor planterne det kommende forår, vil udvikle blade og blomster. Husk også her at indtænke successivsåning.

Jeg håber denne spiringsmetode vil hjælpe dig med at have blomster i din have i endnu længere tid i løbet af sæsonen god spiringslyst.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *